Kim Polling is eindelijk blessure vrij. En dat heeft een tijd geduurd. Juist voor The Hague Grand Prix raakt ze in vorm. En wat zou het lekker zijn als ze in Den Haag haar tiende IJF World Tour titel pakt. Met drie Europese kampioenstitels in de tas en jarenlange dominantie in de World Ranking List is Kim Polling niet meer weg te cijferen bij elk toernooi waar ze verschijnt.

De inmiddels in Italië wonende Polling komt geregeld naar Nederland om te trainen maar is in die tien jaar dat ze zich internationaal laat gelden een globetrotter geworden. Recent stond ze nog in de finale in Abu Dhabi en ze won in alle vier continenten waar de Internationale World Tour wordt gehouden wel een groot toernooi.

Kim is inmiddels 26 en bijna twee decennia geleden begon ze met judo. Als kind met ADHD is judo natuurlijk een uitstekende uitlaatklep en begon bij jaar club Chi-Do in het Groningse Roden. Haar vader heeft en boomzagerij en die fysieke kracht zat in haar genen. Ze kende haar kracht ook niet en was naar eigen zeggen nogal lomp. Maar al snel gaat het goed met Polling die tien jaar geleden bij het Europees kampioenschap voor meiden tot 17 jaar het zilver veroverde, een eerste motiverend internationaal resultaat, maar er zouden er nog veel volgen waaronder de wereld titel voor junioren.

De in Zevenhuizen geboren Polling heeft nog goede herinneringen aan haar eerste club. Via Judo Groningen kwam ze terecht bij het Haarlemse Kenamju waar ze sinds 2008 werd begeleid door Zeger van Oirschot, een echte talenten trainer die met Kim alle juniorentitels veroverde die er zijn.

Met ADHD heeft ze haar eigen driften echt moeten leren controleren. Ze had gelijk een goed gevoel met judo in tegenstelling tot team sporten. Ze weet het sinds ze vier is, ze was niet zó maar druk. Aan de andere kant heeft het haar geholpen ondanks alle Ritalin pilletjes die ze heeft moeten slikken want anders is ze niet te houden. Maar de impulsiviteit helpt dan ook om bewegingen te maken die niemand anders zou wagen. Ze denkt niet na, ze smijt en kan haar worpen achteraf niet altijd verklaren. Haar jongere broer heeft ook ADHD en die vindt ze af en toe flink irritant, maar daar kan ze dan ook wel weer om lachen. Het heeft haar gebracht waar ze is.

Als het gaat over rituelen, dan is het bij Kim wel heel duidelijk. Zonder lijstjes geen structuur en veel afleiding. Ze wil de optimale voorbereiding en zoekt het liefst van tevoren een plekje op in de hal waar ze de wedstrijddag kan gaan zitten om zich voor te bereiden. Ze houdt ook van de data, om de tegenstanders te analyseren, al wilde ze nooit weten tegen wie ze kwam, maar in haar map met tegenstanders staat precies wie ze zijn, welke worpen ze maken en aan welke kant ze judoën, linkse pakking, rechtse pakking, links-rechts voorstaand, alles weet ze.

Haar coaches hebben haar altijd goed begeleid, al wil ze alles ook zelf weten. Na Zeger van Oirschot, bondscoach Marjolein van Unen met wie ze enkele Europese titels won. Vaak lachte van Unen na afloop, ook zei kon niet verklaren waar ze impulsieve ineens vandaan kwamen, maar het leverde wel succes op. Na een korte periode van succes met Mark van der Ham nam bondscoach Maarten Arens haar over. Al was dat geen gemakkelijke periode geplaagd door vele blessure. De intensiteit van haar judo heeft en kostprijs. Toch, het is het mooiste om judoka’s op hun rug te smijten. Als je Kim Polling in actie wilt zien, kom dan sowieso op 18 November naar The Hague Grand Prix.

To search, begin typing